SKYDDAR RYSSLANDS NÄSTA GENERATION

KMR Rysslands ordförande Tatjana Malchikova intervjuas utanför den pedagogiska utställningen Psykiatri: Dödens industri.
Hur KMR Ryssland stoppade lagförslaget som skulle ha slitit isär familjer och övermedicinerat en nations framtid.

Nyligen i västra centrala Ryssland gick en psykolog in i ett klassrum och beordrade eleverna att rita en bild av en man. Han ringde sedan till föräldrarna och bad dem hämta ”resultatet”. En mamma vars son hade ritat bilden ”felaktigt” tvingades flytta sitt barn till en klass för elever med funktionshinder.

Psykologen som gjorde detta hade inga juridiska befogenheter att göra det, men ett lagförslag som nästan gled igenom parlamentet obemärkt skulle ha gjort det möjligt för honom att göra just det, och mycket mer, om det inte vore för Kommittén för Mänskliga Rättigheter i Ryssland.

Lagförslaget, med den förskönande titeln ”Angående psykologisk hjälp till befolkningen i Ryska federationen”, lades fram i juni 2014 och erbjöd ”kostnadsfri mentalterapi” till Rysslands barn.

Översättning: ge psykologer fria tyglar att screena och undersöka grundskole- och gymnasieelever utan föräldrarnas samtycke.

Sådana screeningar leder i sin tur till psykiatriska utvärderingar, som i 98 % av fallen gör att ett barn ordineras hjärnskadande droger eller värre. Dessutom, i fallet med västra centrala Ryssland, gjorde lagförslaget psykiatriker skyldiga att ge ett barns ”konfidentiella” psykjournaler till polisen.

Enligt det skulle barn, baserat på en kort intervju med en psykolog – och att svara på frågor i stil med: ”Känner du dig deppig ibland?” – kunna skickas till anstalter, psykavdelningar eller tas bort från sina hem och familjer ”för deras eget bästa”.

KMR Ryssland vägrade tillåta detta att hända och skred omedelbart till verket.

”Vårt arbete hjälpte till att rädda flera hundra tusentals barn från obligatorisk psykiatrisk undersökning och neddrogning.”

Teamet utförde sitt första drag: en detaljerad juridisk analys av lagförslaget, som de skickade direkt till parlamentsledamöter och lagförslagets författare.

De vände sig sedan till media och distribuerade en granskning av lagförslaget till mer än 1 100 stationer över hela landet och nådde tusentals människor i den resulterande medietäckningen.

För att flankera deras arbete med omfattande information täckte teamet hela Ryssland med ett utskick av KMR:s dokumentärer till skolor och lärare. Marknadsföring av vansinne var filmen de valde, som avtäcker det ondskefulla systemet med diagnoser och medicinering som ligger till grund för hela den psykiatriska industrin.

KMR Rysslands ordförande Tatjana Malchikova skapade därnäst en petition online som hette Skydda föräldrars rättigheter. Petitionen beskrev de destruktiva konsekvenserna av lagstiftningen och riktade sig till ordförande för utskottet som ansvarade för granskningen av lagförslaget. Petitionen blev snart viral, med 1 848 underskrifter.

Dessutom började oroliga föräldrar och medborgare skriva personliga brev till parlamentet som krävde att lagförslaget skulle stoppas till varje pris.

Teamets inledande seger kom i mitten av oktober. Efter att ha mottagit KMR:s juridiska analys skrev en chef vid hälsoministeriet till dem att hon var på deras sida och skulle föreslå ett tillägg till förslaget för att skydda familjers och barns rättigheter.

Det var det första av många brev, som vart och ett tackade KMR för deras arbete och uttryckte att de höll med om analysen.

”Reformhjulet har snurrat”, sade Malchikova. ”Det kunde inte stoppas.”

Hennes metafor visade sig stämma, för efter bara fyra dagar drog 14 av lagförslagets författare tillbaka sina underskrifter från det. Den 8 december hade lagförslaget skrotats.

Malchikova är stolt över denna seger på uppdrag av Rysslands nästa generation. Hon ser det som mer än bara en juridisk seger.

”Vårt arbete bidrog till att rädda flera hundra tusentals barn från obligatorisk psykiatrisk undersökning och medicinering”, sade hon.



VI BEHÖVER DIN HJÄLP

Som en ideell väktare för mental hälsa, förlitar sig KMR på medlemskap och donationer för att utföra sitt uppdrag att undanröja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom mentalvården. Du kan bli del av världens största rörelse för reform av mentalvården genom att gå med i gruppen som har hjälpt till att få till stånd mer än 180 lagar som skyddar medborgare från övergrepp inom verksamheter för mental hälsa.

NEDLADDNINGAR