ETT RECEPT PÅ MORD?

Masskjutningar och vakor för att hedra offren skapar rubriker, men hur många fler familjemedlemmar måste vi förlora innan den verkliga ondskan bakom våldet avslöjas?
En BBC-dokumentär ställer frågan: Ligger psykofarmaka bakom våldet?

Meningslöst våld är inte bara ett amerikanskt problem. Det finns till exempel Andreas Lubitz som, medan han tog antidepressiva medel och bensodiazepiner, avsiktligt kraschade Germanwings-planet han var andrepilot för i södra Frankrike och dödade alla 150 ombord. Sedan har vi Matti Saari i Finland, en kockelev som sköt ihjäl nio andra elever och en lärare, skadade en annan och begick sedan självmord. Han tog ett antidepressivt medel och alprazolam. Mamoru Takuma, i Ikeda i Japan, tog ett antidepressivt medel när han tog sig in på en grundskola och med en 15-centimeterskniv dödade åtta första- och andraårselever och skadade minst 15 andra.

I juli 2017 utforskade man i en BBC UK Panorama-dokumentär, A Prescription for Murder, rollen antidepressiva medel hade i skolskjutningen utförd av James Holmes, som dödade 12 människor och skadade 70 på en Colorado-biograf 2012, efter att ha börjat ta ett antidepressivt medel 17 veckor tidigare. Professor David Healy intervjuade Holmes innan hans rättegång 2015 och drog slutsatsen: ”Jag tror inte att han hade mördat någon om han inte hade tagit det antidepressiva medlet sertralin.”

Professor Healy uppskattar att 90 procent av alla skolskjutningar som inträffat under mer än ett årtionde kan kopplas till antidepressiva medel. KMR:s nya rapport rekommenderar att offentliga förhör hålls för att till fullo undersöka sambandet mellan psykiatrisk behandling och våld och självmord.


VI VILL verkligen ATT DU HÖR AV DIG

Detta sade besökare efter att ha tagit del av dokumenterade fakta vid Psykiatri: Dödens industri-utställning.

PSYKIATRISK SJUKSKÖTERSKA, LOUISIANA, USA

I 32 år har jag varit legitimerad sjuksköterska som arbetat inom psyk/mentalvårdsområdet i Louisiana. Jag har alltid varit en förespråkare för patienterna och har bevittnat omskakande förändringar i mitt yrke, särskilt under de sista 15 åren. Jag vill göra skillnad. Tack för att ni tillhandahåller denna inblick och detta kostnadsfria informationspaket.

EVANGELISK PRÄST, PERU

Jag är pastor i en församling på 2 500. Jag upplever psykiatriska övergrepp, som med hjälp av Gud jag hoppas kunna slippa. Jag vill varna mitt folk för dessa faror som de utsätts för. Jag tänker visa dem ert material, och jag söker ärliga experter för att hjälpa mig sprida informationen.

ELEV, FRANKRIKE

Ni säger allt jag tänker utan att använda svordomar! Jag har sett allt ni pratar om. Mina bästa vänner sitter i kemiska tvångströjor och det förvandlar dem till fruktansvärda människor när de tar droger.

PENSIONERAD POLIS, ALABAMA.

Snälla skicka mig dvd:n. Jag känner en massa människor som tar psykofarmaka och som måste se detta.

VD, STORBRITANNIEN

Jag har utsatts för övergrepp under många år av den psykiatriska industrin, och jag vill lära andra om farorna med den för att hjälpa andra.

VAKT VID PSYKIATRISK ANSTALT, NAMIBIA

Jag arbetar på en psykiatrisk anstalt och vakar över patienter med psykiska svårigheter. Jag känner att ert undervisningsmaterial är till stor hjälp för mig eftersom det utrustar mig för att kunna hantera dessa stackars patienters psykiska sjukdomar och rättigheter på rätt sätt. Jag har än så länge sett en hel del på denna anläggning som jag inte håller med om. Detta material är en överraskande välsignelse för mig. Jag tänker dela med mig av denna information med mina kollegor.


FAKTA

PSYKOTROPA ”BIVERKNINGAR”

Vissa psykotropa ämnen har ”biverkningar” som inkluderar självmord och mord.

117 %

ÖKNING

av utskrivningen av psykofarmaka i USA mellan 1999 och 2013

24 %

ÖKNING

av antalet självmord i USA från 1999 till 2014 – en slump?

41

MILJONER AMERIKANER

tar antidepressiva medel

65

VÅLDS­HANDLINGAR

som dödade eller skadade 693 personer över 30 år utfördes av individer som tog eller höll på att sluta ta psykofarmaka

409

DROG­VARNINGAR

på psykofarmaka inkluderar risk för självskada, självmord, våld, aggressivitet, mordtankarSTOPPA PSYKIATRISKA ÖVERGREPP

Som en ideell övervakare av mentalvården stöds KMR av medlemskap och donationer som gör det möjligt att utföra uppdraget att få slut på psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom mentalvården. Du kan bli del av världens största rörelse som får till stånd förändring inom mentalvården genom att gå med i gruppen som har bidragit till att mer än 180 lagar godkänts som skyddar medborgare från övergrepp i psykiska hälsans namn.

NEDLADDNINGAR