MILITÄRENS SANNA ”DOLDA FIENDE” AVSLÖJAS I SENATSUTFRÅGNINGAR
Lagstiftares fokus på övermedicinering

Psykofarmaceutisk medicinering är en viktig faktor för det höga självmordsantalet bland militära veteraner, berättade experter för USA:s senatorer i november 2014.

Som svar på ett vittnesmål från en expertpanel, förutom skriftliga vittnesmål som lämnats av Kommittén för mänskliga rättigheter, fokuserade medlemmar från kommittén för veteranfrågor på frågan om övermedicinering, mer än i någon tidigare utfrågning.

Under ledning av senator Bernard Sanders från Vermont, hörde utskottet Susan Selke, mor till marinsoldaten Clay Hunt som tog sitt liv vid 28 års ålder 2011 efter turer i Irak och Afghanistan. Han klagade över att han kände sig deprimerad, läkarna från Veterans Administration (VA) satte honom på en cocktail av psykofarmaka och lade sedan till fler recept varje gång han rapporterade biverkningar, sade Susan Selke.

KMR:s representant Linda Lagemann (till vänster) och Susan Selke efter att Selke vittnade om sin marinsoldatsons självmord medan han var på en cocktail av psykofarmaka.

Selke sade att hennes son sagt mer än en gång: ”Jag är en försökskanin för mediciner. De sätter mig på en sak, jag får biverkningar, och därefter sätter de mig på något annat.” Slutet var Hunts tragiska självmord.

Andra vittnen inkluderade mamman till ett annat självmordsoffer, en pensionerad marinsoldat i Wounded Warrior Project, samt verkställande chefen för Team Red, White and Blue. Båda veteransupportorganisationerna fokuserar på alternativ till sinnesförändrande medicinering av veteraner.

Senator John McCain från Arizona introducerade novemberutfrågningarna: ”Försvarsdepartementet har dokumenterat nästan 2 000 självmord mellan 2001 och 2009 och militärtjänsten rapporterar idag att det är minst 140 fler under 2010. Även om flygvapnet och flottan tidigare har upplevt fler självmord än de rapporterar i dag, är procentsatsen för armén och marinkåren på historiskt höga nivåer. Dessa är offer som vår nation inte kan acceptera, och att våra väpnade styrkor måste arbeta för att förhindra detta, både bland soldater som har utplacerats och hos dem som inte har utplacerats.”

Militärens hemsida för självmordsrapportering säger att den faktiska statistiken är mycket värre än vad som rapporterats av militären: ”Sedan katastrofen 11 september har mer än 100 000 amerikanska veteraner dött av självmord, enligt uppgifter från både VA och Center for Disease Control (CDC). Enligt CDC begås 20 procent av alla självmord i Amerika av veteraner. Det är sorgligt att ingen större nyhetstidning, tv-station, eller annan nyhetskälla uttalar orden ’100 000 veteraner har dött av självmord sedan katastrofen 11 september’.”

Tidigare under 2014, presenterade Kommittén för mänskliga rättigheter en specialvisning av sin dokumentär Den dolda fienden: En inblick i psykiatrins förtäckta agenda, på Capitol Hill för att informera beslutsfattare om förhållandet mellan läkemedel och självmord. Mer än 60 av kongressens biträden, personal, mentalvårdsarbetare och andra yrkesgrupper med anknytning till representanthusets kommitté för veteranfrågor har sett dokumentärens exponering av skenande förskrivning av psykofarmaka till militärer i aktiv tjänst och veteraner. Paneldeltagare inkluderade en representant för Kommittén för mänskliga rättigheter; Eric S. Montalvo, en advokat och en pensionerad major i USA:s marinkår och chefsjurist som tjänstgjorde under 21 år som både militär åklagare och försvarare; dr Joseph Tarantolo, psykiatriker och ledamot av Internationella samfundet för etisk psykologi och psykiatri; och Stan och Shirley White, föräldrar till marinkårskorpralen Andrew White som dog i sömnen av plötsligt hjärtstopp medan han använde en cocktail av psykofarmaka. (Se ”Familjerna till de stupade vill ha svar”)

Utställningen Dödens industri
KMR öppnade sin hyllade multimedia-vandringsutställning i München, Tyskland, och avslöjar farorna med psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna.

En Pentagonrapport i mars 2013 dokumenterade att fler soldater i aktiv tjänst dog genom självmord än från skador i strid – i en takt av en varje dag. Veteraner begick självmord i en takt av en var 65:e minut. Från 2005 till 2011 har militära förskrivningar av sinnesförändrande droger, som man vet kan orsaka självmord och våldsamt beteende, ökat med 696 %.

”Denna skyhöga ökning inträffade då Food and Drug Administrations kritiska läkemedelsrapporteringssystem mottog 14 773 rapporter om psykiatriska droger som även orsakar mordtankar, mord, mani och aggression”, sade en talesman för KMR.

Dr Tarantolo kommenterade senaste ökningen av dödsfall från plötsligt hjärtstopp: ”Vi visste 1958 att dödsfall genom plötsligt hjärtstopp orsakades av neuroleptiska läkemedel – det rätta namnet för droger som kallas ’antipsykotiska medel’, eftersom ’neuroleptisk’ betyder ’gripa hjärnan’. Det är mycket farliga mediciner.”

”Varje veteran, varje militär person som vill ha hjälp skall tas emot omedelbart, men inte av en psykiatriker”, sade Tarantolo. ”Jag tycker att han bör tas emot anonymt av sina jämlika. Vad är en av de viktigaste grundsatserna i det militära? Du hjälper dina kompisar.”

Dokumentärfilmen Den dolda fienden: En inblick i psykiatrins förtäckta agenda visades på Capitol Hill för kongressbiträden och personal i samband med kommittén för veteranfrågor i representanthuset och senaten.


FAKTA
Droger och död

2012: Fler soldater dog genom självmord än i strid, i en takt av en varje dag. Självmord bland veteraner uppgår till 22 per dag.

2005–2011: Militära förskrivningar av sinnesförändrande droger som man vet kan orsaka självmord och våldsamt beteende ökade med 696 %.

2004–2012: FDA mottog 14 773 rapporter om psykiatriska droger som även orsakar mordtankar, mord, mani och aggression.ÅTERSTÄLLER MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER INOM MENTALHÄLSOVÅRDEN

Som en ideell väktare för mental hälsa, förlitar sig KMR på medlemskap och donationer för att utföra sitt uppdrag att undanröja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom den psykiatriska vården. Du kan bli del i världens största rörelse för reform av mental hälsa genom att gå med i gruppen som har hjälpt till med att få till stånd mer än 170 lagar som skyddar medborgare från övergrepp inom verksamheter för mental hälsa.

NEDLADDNINGAR