RYSK ROULETT MED PSYKOFARMAKA

Enligt rapporter tog Nikolas Cruz regelbundet sina psykiatriska läkemedel innan han sköt ihjäl 17 elever vid sin tidigare skola i Parkland i Florida.
Masskjutningar hamnar på löpsedlarna, men de psykiatriska droger som ligger bakom många av dem lyser med sin frånvaro i artiklarna.

Även om många förklaringar kan framläggas till meningslösa våldsdåd fortsätter de i oförminskad takt. En ny rapport som publicerades av CCHR International, KMR:s internationella avdelning, belyser en gemensam nämnare i många masskjutningar: psykofarmaka.

Med miljontals människor som tar dessa medel kommer givetvis inte alla att uppleva våldsamma reaktioner. Men det varningar från tillsynsmyndigheter bekräftar är att en stor andel av befolkningen kommer att göra det. Det KMR:s rapport visar är att bland nästan 410 psykofarmakavarningar är 27 varningar för våld, mani, psykos, fientlighet, aggression eller mordtankar och 49 av dem handlar om självskada eller självmord/självmordstankar.

En ledande farmaceut som specialiserar sig på psykofarmaka påpekade att omkring fem procent av de som tar antidepressiva medel i kliniska prövningar åker ut på grund av ökad upprördhet och/eller agitation. Om fem procent av de 41 miljoner amerikaner som tar antidepressiva medel skulle uppleva ökad upprördhet och/eller agitation är det lika med 2,05 miljoner människor enbart i USA. Hur många skulle kunna bli så upprörda att de blir våldsamma?

Det är kanske ingen tillfällighet att våldshandlingar och självmord fortsätter att öka i takt med en ökning av förskrivningen av psykofarmaka. Det är ett fall av att spela rysk roulett med människors liv.

Polisen är inte lagligt skyldig att utreda eller rapportera om de ordinerade läkemedel som är kopplade till våld, och medier ställer sällan frågan. Baserat på de fall där man har tillgång till den medicinska informationen skedde det över en period på tre decennier 65 högprofilerade handlingar av meningslöst våld där man bekräftat att gärningsmannen tog eller höll på att sluta med psykofarmaka, vilket resulterade i 357 dödsfall och ytterligare 336 som skadats. Detta inkluderade minst 36 skolskjutningar och/eller skolrelaterade våldshandlingar.

Den ökända anstiftaren till skolmassakern i Columbine, Eric Harris, tog det antidepressiva medlet Luvox när han och en kompis dödade 13 personer. Nikolas Cruz, som dödade 17 personer på Marjory Stoneman Douglas High School, behandlades på Henderson Behavioral Health, och i en rapport från sent in på 2016 står det att Cruz tog sin medicin regelbundet. Stephen Paddock, som sköt och döda 58 människor under en countrymusikfestival i Las Vegas den 1 oktober 2017 tog det lugnande medlet Valium.

Egenintressen fortsätter att rekommendera användningen av sådana medel, medan den psykiatriska läkemedelsindustrin håvar in 35 miljarder dollar i genomsnitt per år, bara i USA. På endast antipsykotiska medel tjänar den globala läkemedelsindustrin minst 14,6 miljarder dollar årligen. Är det möjligt att detta egenintresse förhindrar att en grundlig undersökning görs av denna koppling, trots att man begärt detta sedan skolmassakern i Columbine High School 1999?

Det är kanske ingen tillfällighet att våldshandlingar och självmord fortsätter att öka i takt med en ökning av förskrivningen av psykofarmaka.

Den tidigare kongressanställda och prisbelönta journalisten Kelly Patricia O’Meara skriver 1999 i sin artikel ”Guns and Doses” att: ”Även om listan över de skolbarn som har gått bärsärkagång växer i oroväckande takt är det nästan ingen inom mentalvården som har varit villig att tala om möjligheten att det kan finnas en koppling mellan läkemedel som ordineras i stor utsträckning och våld.” Sådana droger var den gemensamma nämnaren hos samtliga skolskjutningar hon nämner.

Som svar på detta höll Colorados delstatsrepresentant Penn Pfiffner en hearing som tog upp sambandet mellan våldsamt beteende och psykofarmaka. Han konstaterade att: ”Det finns tillräckligt många sammanträffanden och tillräckligt många professionella åsikter från kvalificerade forskare för att få oss att ta upp frågan och ställa ytterligare frågor.”


STOPPA PSYKIATRISKA ÖVERGREPP

Som en ideell övervakare av mentalvården stöds KMR av medlemskap och donationer som gör det möjligt att utföra uppdraget att få slut på psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom mentalvården. Du kan bli del av världens största rörelse som får till stånd förändring inom mentalvården genom att gå med i gruppen som har bidragit till att mer än 180 lagar godkänts som skyddar medborgare från övergrepp i psykiska hälsans namn.

NEDLADDNINGAR