PSYKIATRI: VÄN ELLER FIENDE?

KMR Australiens dokumentär, Psychiatry: Friend or Foe? producerades för att avslöja Australiens mentalvårdsindustri som omsätter 9 miljarder dollar.
Efter en ökad användning av psykiatriska droger når KMR Australien 14 procent av landets befolkning med en dokumentär som ger kalla fakta.

Australien har en befolkning på 24,1 miljoner, men ändå skrivs mer än 35 miljoner recept ut varje år, med 9 miljarder dollar som spenderas årligen på mental hälsa.

För att motverka detta släppte KMR Australien dokumentären Psychiatry: Friend or Foe? The Untold Story of Australian Psychiatry (Psykiatri: Vän eller fiende? Vad du inte vet om australisk psykiatri). Det blottlägger den australiska psykiatrin, med början på 1960-talet med den ökända ”djupsömnsterapin”. Metoden ledde till att 24 patienter dog under 16 år. Patienterna låg i koma i upp till 14 dagar med stora doser av droger, samtidigt som många fick elchocker. En kunglig kommission som tilldelats att undersöka övergreppen beskrev djupsömnens uppfinnare Harry Bailey som ”hycklande, bedräglig, falsk och samvetslös”.

Trots den kungliga kommissionens utredning fortsätter australiska psykiatriker med sina destruktiva metoder. Psykiatrins offer ordineras läkemedel baserat på godtyckliga utvärderingar där 90 % av psykiatrikerna inte kan enas om diagnosen.

Storbritanniens BBC fick tio frivilliga, varav hälften tidigare hade diagnostiserats med en psykisk störning, undersökta av tre mentalvårdsexperter som sedan skulle avgör vem som hade diagnostiserats med vad. Efter en veckas observation angav de rätt diagnos i mindre än hälften av fallen. Störningar kommer från Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, vilka införs i boken baserat på omröstning, inte genom vetenskapliga studier eller bevis. Aileen Wright, en psykskötare, sade: ”Folk gillar bara att sätta på en etikett och sedan kan de ta en titt i boken och säga: ’Åh, det är medlet för det problemet, så därför vet jag hur man behandlar det.’”

Från 1993 till 2012 ökade den australiska regeringen hur mycket de spenderade på antidepressiva medel med 505 procent, 5 035 procent mer på antipsykotiska medel och 12 016 procent mer på stimulerande medel. Och hur påverkar dessa droger patienten? Barbara Schmidt, en socialarbetare, säger oss: ”Helt plötsligt kan de inte uppleva livet fullt ut, de känner inte egentligen hela glädjen i att träffa sina barn.”

”Folk gillar bara att sätta på en etikett och sedan kan de ta en titt i boken och säga: ’Åh, det är medlet för det problemet, så därför vet jag hur man behandlar det.’”

Lägg nu till de mordiska och självmordsbenägna biverkningarna som ibland uppstår. En mor rekommenderades att se till att hennes son, som var uppriven över en flickvän, fick rådgivning. Efter fem minuter drog hans psykiatriker slutsatsen: ”Det verkar som om han är deprimerad, jag skulle rekommendera Prozac.” Efter en månad var han inte samma person. ”Jag kände knappt igen min son, barnet som hade hög prestationsförmåga och var mycket akademiskt begåvad, som var kärleksfull och medkännande och enormt populär, förvandlades till ett barn som inte ville gå till skolan längre, som blev aggressiv och arg hela tiden. Gång på gång gick jag till mentalvården och sade: ’Jag är verkligen emot det här, jag vill inte att han tar Prozac’, och psykiatrikerns svar var att säga mig att jag borde sluta läsa forskning och hålla tyst, att det var han som var läkaren och jag var bara en mor och jag måste lita på hans professionella omdöme”, sade hans mor. Hennes son hängde sig i familjens garage.

Dokumentären Psychiatry: Friend or Foe? promotades i tv och genom att visas på en biograf, samt genom annonser i tidningar och på internet. All promotion skickade allmänheten till KMR Australiens webbplats för att se dokumentärfilmen. Allt flankerades av ett landsomfattande utskick av dvd:n Psychiatry: Friend or Foe? till de som direkt berörs av den psykiatriska industrin samt till nyckelinstitutioner. KMR Australien nådde mer än 14 procent av den australiska befolkningen med sanningen om psykiatriska övergrepp.


STOPPA PSYKIATRISKA ÖVERGREPP

Som en ideell övervakare av mentalvården stöds KMR av medlemskap och donationer som gör det möjligt att utföra uppdraget att få slut på psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom mentalvården. Du kan bli del av världens största rörelse som får till stånd förändring inom mentalvården genom att gå med i gruppen som har bidragit till att mer än 180 lagar godkänts som skyddar medborgare från övergrepp i psykiska hälsans namn.

NEDLADDNINGAR