10 FAKTA DU MÅSTE KÄNNA TILL OM FARORNA MED ELCHOCK

Idén till elchocker kom från psykiatrikern Ugo Cerletti (ovan), som såg grisar i Italien bli mer lätthanterliga och därför lättare att slakta efter elchocker.
Idén till elchocker kom från psykiatrikern Ugo Cerletti (ovan), som såg grisar i Italien bli mer lätthanterliga och därför lättare att slakta efter elchocker.
Idén till elektrokonvulsiv terapi (ECT) utvecklades år 1938 som en ”behandling” för att göra människor mer fogliga och denna barbariska metod används än idag.

Det här är fakta du behöver veta för att hjälpa till att förbjuda användningen av elektrokonvulsiv terapi:

 1. Elchocker uppfanns av den italienske psykiatrikern Ugo Cerletti år 1938 efter att han såg grisar elchockas innan slakten, vilket gjorde dem mer fogliga innan de dödades. Detta inspirerade honom att testa samma ”behandling” på människor.
 2. Mer än 80 år efter uppfinningen av den erkänner psykiatriker att de fortfarande inte vet hur den ”fungerar”. Bland de föreslagna teorierna finns att ECT ”orsakade välgörande hjärnskador”.
 3. Psykiatriker påstår att modern ECT inte är lika barbarisk som elchockerna som visas i filmen Gökboet. Men spänningen som används under modern ECT är högre än den var under den eran (1960-talet) när patienterna brukade få benbrott på grund av de våldsamma konvulsionerna under ”behandlingen”.
 4. Idag drabbas patienter sällan av benbrott eftersom muskelavslappnande medel ges innan, vilket får ECT att framstå som mindre brutal. Men det muskelavslappnande medlet kan i sig vara ytterst farligt, och har visat sig orsaka hjärtstillestånd och potentiellt livshotande och/eller dödliga allergiska reaktioner.
 5. Modern elchocksbehandling skickar en strömpuls genom hjärnan som är 7,5 gånger starkare än strömstyrkan hos ett elstängsel som används för att avskräcka björnar. Men ändå promotar psykiatriker dess ökade användning på barn.
Mer än 80 år efter uppfinningen av den erkänner psykiatriker att de fortfarande inte vet hur den ”fungerar”.
 1. Amerikanska psykiatrikerförbundet (APA) begärde att Livsmedels- och läkemedelsmyndighetens (FDA) tillsyningsmän skulle bredda godkännandet att använda ECT på barn.
 2. Genom att använda sig av lagen om informationsfrihet visade det sig i USA att 19 delstater för närvarande elchockar barn, med 7 delstater som elchockar barn i åldrarna 0 till 5.
 3. Världshälsoorganisationen säger: ”Det finns inga indikationer för användningen av ECT på minderåriga, och därav bör detta förbjudas genom lagstiftning.”
 4. Elchocker används också på gravida kvinnor, och en studie visade att spädbarnsdödligheten låg på 7,1 procent.
 5. FDA har aldrig krävt någon klinisk prövning för att bevisa behandlingens säkerhet och effektivitet.

 6. FAKTA

  VI TITTAR TILLBAKA PÅ ÅRET

  Förra året medförde expansion och större räckvidd för KMR:s budskap. Här är siffrorna:

  502 022

  HÄFTEN

  som delades ut och avslöjade sanningen bakom övergreppen inom mentalvården

  118

  LÄNDER

  där beställningar gjordes för KMR-material

  157

  MILJONER

  nåddes genom media som avslöjade den sanna källan till övergrepp inom mentalvården

  20 920

  MÄNNISKOR

  besökte KMR-museet ”Psykiatri: Dödens industri” i Hollywood i Kalifornien i år

  1 853

  EVENEMANG

  mot psykiatriska övergrepp hölls för att ge en röst åt de röstlösa  STOPPA PSYKIATRISKA ÖVERGREPP

  Som en ideell övervakare av mentalvården stöds KMR av medlemskap och donationer som gör det möjligt att utföra uppdraget att få slut på psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom mentalvården. Du kan bli en del av världens största rörelse som får till stånd förändring inom mentalvården genom att gå med i gruppen som har bidragit till att mer än 180 lagar godkänts som skyddar medborgare från övergrepp i psykiska hälsans namn.

NEDLADDNINGAR