EN INTE SÄRSKILT FREDLIG KONFERENS

Mer än 150 demonstranter står på tröskeln till Nice Acropolis Convention Center och gör sina röster hörda av psykiatriker som deltog i europeiska psykiatrikerförbundets årsmöte.
KMR Frankrike gav en konferens som hölls av europeiska psykiatrikerförbundet ett varmt välkomnande.

Nice kanske är en naturskön stad bredvid stranden på franska Rivieran, men när europeiska psykiatrikerförbundet (EPA) bestämde sig för att hålla sin årliga fest där och KMR Frankrike bestämde sig för att de hade något att säga om det, blev saker och ting allt annat än fredliga.

För att få de besökande psykiatrikerna att känna sig välkomna höll KMR Frankrike en demonstration vid framdörren till Nice Acropolis Convention Center med skyltar som förkunnade ”Stoppa psykiatriska övergrepp” och ”Psykiatri: barbari, elchocker, nu räcker det”.

Sedan öppnade de Psykiatri: Dödens industri-vandringsutställningen. Under de därpå följande dagarna besöktes utställningen av bland annat EPA-psykiatriker, lärare, sjuksköterskor, journalister, psykologer, läkare, föräldrar och elever.

En advokat, efter att ha besökt utställningen, observerade att de flesta patienterna inte blir riktigt försvarade i domstolen och blir olagligen intagna. En ung holländsk psykiatriker sade att hon inte hade minsta avsikt att arbeta på psykanstalt på grund av övergreppen. Hon vill hjälpa sina patienter, inte droga dem.

Men EPA uttryckte det bäst när de under sin egen konferens citerade en artikel i The Lancet: ”Vanliga uppfattningar inom läkarkåren inkluderar att psykiatrin helt enkelt inte är tillräckligt vetenskaplig, är alltför avlägsen från resten av läkarvetenskapen, ofta betraktas på ett negativt sätt av andra medicinska yrken.”

Det håller vi med om till fullo.


VI VILL VERKLIGEN ATT DU HÖR AV DIG

Här är vad några av de som besökte vår Psykiatri: Dödens industri-vandringsutställning sade:

PSYKIATRISK SKÖTARE, USA

Jag tyckte att utställningen var så upplysande. Jag undrar varför jag inte fick lära mig något av det här när jag gick i skolan. Det hade fått mig att välja ett annat yrke.

ELEV, USA

Jag är glad att se att denna utställning finns. Mina föräldrar satte mig på add-mediciner när jag var ung, och jag kände mig verkligen sviken, men sade aldrig någonting. Detta får mig att känna mig bättre angående vad jag redan då visste var fel.

LÄRARE, ISRAEL

Jag trodde att psykiatrin var rent arbete. Nu ser jag att det är grymhet.

PARLAMENTSLEDAMOT, JAPAN

Jag är mycket imponerad av KMR:s arbete. Nu förstår jag hur föräldrar och barn lider på grund av att diagnosen ”utvecklingsstörning” ställs. Att ge preparat till barn är inte svaret.

KVINNA VARS MAKE BEGICK SJÄLVMORD I PSYKIATRISK VÅRD, JAPAN

Nu kan jag förstå anledningen till att min man dog. Innan han dog trodde jag att psykiatriker skulle kunna hjälpa min man. Det var en illusion. Denna utställning visar svaret på mina frågor om psykiatrin.

MAMMA, NYA ZEELAND

Denna utställning är briljant. Jag var i psyksystemet och det jag upplevde var kränkande behandling. Jag blev inspärrad på ett sjukhus och en skötare tryckte ner tabletter i halsen på mig med sina fingrar. En skötare rådde mig att det enda sättet för mig att komma ut var att spela spelet, säga att jag mådde bättre och att jag kommit fram till insikter om mitt mentala tillstånd. Jag vill hjälpa KMR.


FAKTA

PSYKOFARMAKA­PROBLEMET

Om man går till en psykiatriker, är risken stor att man får ett recept.
Här är siffrorna:

1 av 4

AMERIKANER

rapporteras ta psykofarmaka, med antidepressiva medel som är de vanligaste drogerna

80 223 280

TOG PSYKOFARMAKA

i USA 2017, med 3,2 miljoner av dem under 12 års ålder

50 %

FLER DOG

av psykpreparat­överdoser i USA än av heroinöverdos

57

MILJONER

recept fylldes 2014 i Storbritannien, tillräckligt för varje man, kvinna och barn

88

MILJARDER DOLLAR

spenderas internationellt på psykiatriska droger under ett årSTOPPA PSYKIATRISKA ÖVERGREPP

Som en ideell övervakare av mentalvården stöds KMR av medlemskap och donationer som gör det möjligt att utföra uppdraget att få slut på psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom mentalvården. Du kan bli del av världens största rörelse som får till stånd förändring inom mentalvården genom att gå med i gruppen som har bidragit till att mer än 180 lagar godkänts som skyddar medborgare från övergrepp i psykiska hälsans namn.

NEDLADDNINGAR