NYHETER

ANTIDEPRESSIVA MEDEL OCH DERAS DÖDLIGA ”BIVERKNINGAR”

Antidepressiva medel har många namn, men alla har förödande och potentiellt dödliga ”biverkningar”.

Istället för att göra en mindre deprimerad kan antidepressiva medel leda till mordiska eller självmordsbenägna handlingar. Skaffa fakta.

Det finns många antidepressiva medel. De vanligaste är selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI-preparat). Serotonin är en hjärnkemikalie som psykiatriker och läkemedelsföretag har teoretiserat reglerar humör, socialt beteende, aptit, matsmältning, sömn, minne och könsdrift och -funktion. SSRI-preparat förhindrar serotonin från att återabsorberas av kroppen med idén att det då finns kvar i hjärnan. De inkluderar Celexa, Lexapro, Prozac, Paxil, Pexeva, Zoloft, Viibryd och Luvox.

Som en artikel från en läkare frågade: ”Men vet du egentligen hur dessa läkemedel hjälper? Om du inte vet det, är du inte ensam. Sanningen är den att även experter inte är helt säkra på hur antidepressiva medel fungerar. Det finns helt enkelt en hel del som vi inte vet om hur hjärnan fungerar.” Medical News Today säger: ”Det är inte tydligt exakt vad som orsakar depression, men en viktig teori under de senaste 50 åren är att det kan bero på en obalans mellan signalsubstanser eller hormoner i kroppen.”

Läkemedelsföretag och psykiatriker prackar på människor som söker hjälp dessa preparat baserat på en ”teori” – preparat med förödande och ibland dödliga ”biverkningar”. Biverkningar som ledde till att FDA utfärdade varningstexter på alla antidepressiva medel. Dessa inkluderar bland annat illamående, diarré, yrsel, sömnproblem eller sömnlöshet, skakningar, nervositet, rastlöshet, agitation och självmordstankar.

Skulle den agitationen kunna utvecklas till regelrätt våld hos vissa eller dessa självmordstankar bli till självmord hos andra? Det finns alltför många exempel på att detta är fallet för att det bara ska vara en tillfällighet.

Det finns 22-åriga Matti Saari i Finland, som, medan han tog SSRI-preparat, dödade 10 personer och sedan sig själv. Kip Kinkel dödade 4 och sårade 25 i Oregon. Han var på Prozac. Andrea Yates dränkte sina 5 barn i ett badkar medan hon tog det antidepressiva medlet Efexor och hade börjat sätta ut det antipsykotiska medlet Haldol. Eric Harris var på Luvox när han och en vän dödade 13 i Columbine. Skådespelaren Robin Williams begick självmord 2014. Han tog psykotropa medel. På en stol alldeles intill där han hängde sig fanns det antidepressiva medlet mirtazapin och det antipsykotiska preparatet Seroquel.

År 1989 sköt och dödade Joseph Wesbecker 8 personer (inklusive sig själv) i Kentucky bara en månad efter att ha börjat ta Prozac. Eli Lilly stämdes av överlevande, vilka de sedan träffade en uppgörelse med för att skydda sitt nya underpreparat som hade lanserats bara två år tidigare.

Skulle den agitationen kunna utvecklas till regelrätt våld hos vissa eller dessa självmordstankar bli till självmord hos andra? Det finns alltför många exempel på att detta är fallet för att det bara ska vara en tillfällighet.

James Holmes var på Zoloft innan sin massaker 2012 på 12 människor, med 70 skadade, i en Colorado-biograf. Som BBC frågade: ”Varför skulle en smart, blyg kille som inte tidigare varit våldsam, från ett kärleksfullt hem, annars begå en så fruktansvärd attack? Holmes hade inga fiender, ingen terroristideologi som drev honom.” Ett expertvittne på Holmes-fallet, professor David Healy, intervjuade honom i fängelse. Hans slutsats var att ”dessa mord skulle aldrig ha inträffat om det inte vore för medicinen James Holmes hade ordinerats”.

BBC:s undersökning avslöjade också att ”antidepressiva medel har kopplats till 28 rapporter om mord och 32 fall av mordiska tankar i fall som remitterats till den brittiska läkemedelsmyndigheten under de senaste 30 åren”.

Michael Moore, regissören för Bowling for Columbine, sade: ”Jag anser att det borde göras en utredning av vilka läkemedel – receptbelagda läkemedel – dessa barn var på. […] Hur annars förklarar man två hyggliga barn, mycket smarta, ingen tidigare våldsamhet mot andra barn i skolan, varför dem? Hur kunde det här hända? Det är en oerhört legitim fråga att ställa och den kräver en utredning.”

NEDLADDNINGAR