FAMILJEHEM MED PSYKIATRISKA SKRÄCKHISTORIER, HUR KMR I TYSKLAND FICK DE STÄNGDA

Medlemmar av Kommittén för Mänskliga Rättigheter i Tyskland och andra rasande medborgare protesterar mot behandlingen av Tysklands ungdomar i landets familjehem.
När Kommittén för Mänskliga Rättigheter i Tyskland bevittnade den destruktiva cykeln hos socialtjänsten och fosterhem ställde de Tysklands regering till svars.

År 2011 spenderades 178 miljoner euro på tyska socialtjänstorgan för ”skydd av barn”, inklusive bortförande av barn, vilket två år senare nådde en rekordhög nivå. 42 100 barn togs ifrån sina familjer och många placerades i psykiatriska familjevårdshem.

Där utsätts de ofta för sexuella övergrepp, våldsamma terapier och skamlös övermedicinering. Allt det här sporras av att den tyska socialtjänsten barnnämnd betalar mellan 9 000 kronor och 90 000 kronor i månaden per barn i familjehem – ju mer ”psykiska störningar”, desto mer pengar, desto mer sinnesförändrande droger.

Då Kommittén för Mänskliga Rättigheter i Tyskland bevittnade denna destruktiva cykel ställde de systemet till svars.

Med början år 2010 inlämnade KMR Tyskland många klagomål till tjänstemän i Brandenburg, delstaten i östra Tyskland som omger landets huvudstad, angående psykiatriska diagnoser och neddrogningen av barn i familjehem.

En rasande ungdomsminister i Brandenburg, Martina Münch, beordrade omgående en utredning av tre av de mest flagranta Haasenburg-hemmen, där förhållandena var så dåliga att två flickor drevs till självmord. Men ungdomsministeriet skulle aldrig ha kunnat föreställa sig de förnedrande metoderna som avslöjades: tonårsflickor som tvingades att klä av sig nakna framför psykiatrisk personal, förnedrande ”övervakning” på toaletten, sexuella övergrepp, hur de blev inlåsta och isolerades i flera månader, drogade till en sorts dvala och fastspända, vilket resulterade i allt från blåmärken till brutna armar.

På grund av övergreppen inledde statsåklagaren 50 mål mot anstalternas personal och ledning.

Minister Münch stängde hemmen och drog in deras driftstillstånd, vilket var första gången i landets historia som den tyska staten stängde familjehem. Hon sade att Haasenburg-hemmen aldrig skulle få öppna sina dörrar igen, då de var ”ej reformerbara”. Det var ett beslut som bekräftades av den högre förvaltningsdomstolen för Berlin-Brandenburg.

Ett och ett halvt år senare gick fyra andra psykiatriska familjehem samma öde till mötes och stängdes p.g.a. liknande rapporter.

”Tonåringarnas välbefinnande och deras värdighet har högsta prioritet”, sade Kristin Alheit, socialministern i delstaten Schleswig-Holstein i norra Tyskland. ”Det måste utgöra måttstocken för statens ungdomsvälfärdsmyndighet.”



ATT VIDTA ÅTGÄRDER
Hur många fler dödsfall krävs innan man upphör med elchocker?

KMR avslöjar de dokumenterade riskerna med elchocker, inklusive död, hjärt- och kärlkomplikationer och minnesförlust.

Efter många tusentals hjärnskadade personer har USA:s Food and Drug Administration (FDA) ännu inte granskat anordningen som används för elchocker, även kallad elektrokonvulsiv terapi (ECT). Istället meddelade FDA planer på att omklassificera den som säker och effektiv, och därmed öppna dörren för dess omfattande användning.

Som svar på detta har KMR lanserat en infoannons som varnar om elchock-”behandlingens” dokumenterade risker, inklusive död, hjärt- och kärlkomplikationer och minnesförlust.

KMR och andra berörda grupper och läkare kräver att apparatens tillverkare ska uppfylla FDA:s mandat från 1979 att tillhandahålla kliniska bevis på dess säkerhet och effektivitet. Till dags dato har sådana kliniska studier aldrig utförts.

Trots detta försöker nu amerikanska psykiatrikerförbundet få FDA att sänka apparatens riskklassificering för barn.

Besök cchr.org/ECT för att få mer information om vad du kan göra för att stoppa denna dödliga behandlingsmetod.



VI BEHÖVER DIN HJÄLP

Som en ideell väktare för mental hälsa, förlitar sig KMR på medlemskap och donationer för att utföra sitt uppdrag att undanröja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom mentalvården. Du kan bli del av världens största rörelse för reform av mentalvården genom att gå med i gruppen som har hjälpt till att få till stånd mer än 180 lagar som skyddar medborgare från övergrepp inom verksamheter för mental hälsa.

NEDLADDNINGAR