AVSLÖJAR ELEKTROKONVULSIV TERAPI FÖR VAD DEN ÄR – TORTYR

KMR protester mot användningen av elektrokonvulsiv terapi på barn och andra övergrepp under amerikanska psykiatrikerförbundets årliga konferens i New York City.
KMR gör sin röst hörd i protest mot elektrokonvulsiv terapi, en psykiatrisk ”behandling” som aldrig har gett prov på att vara säker eller effektiv. Idag används det på barn i åldern fem år och yngre i namn av ”hjälp”, och KMR säger: ”Stoppa övergreppen!”

En KMR-marsch och demonstration protesterade mot psykiatrins användning av elektrokonvulsiv terapi (ECT) – även kallad elchocksterapi – särskilt på småbarn och barn, under amerikanska psykiatrikerförbundets (APA) årliga konferens i New York City. Många tror att ECT – som består av upp till 460 volt genom hjärnan – inte längre existerar. Men de mer än 25 föredrag och dokumenten som presenterades om ECT vid APA-konferensen gjorde slut på den idén. Amerikanska tillverkare av elchocksapparater var två av företagen som hade en utställning vid APA-konferensen.

Demonstranterna fördömde ECT – vilket har visat sig orsaka hjärnskador och minnesförlust – som tortyr och krävde att det skulle förbjudas. Genom lagen om informationsfrihet i flera delstater i USA fann KMR att barn i åldern fem år och yngre får elchocker. Sådana övergrepp, om de begicks av någon annan än en psykiatriker, skulle utgöra ett brott, och om det gällde barn skulle det vara föremål för högsta straff.

Demonstranterna fördömde ECT – vilket har visat sig orsaka hjärnskador och minnesförlust – som tortyr och krävde att det skulle förbjudas.

Viss media försöker visa att ECT ”fungerar”. Men ingen psykiatriker har kunnat bevisa hur att tillfoga någon hjärnskador gör något annat än att tillfälligt få bort personens uppmärksamhet från vad det är som plågar honom – varpå han blir för bedövad och har för mycket smärta för att komma ihåg. Baserat på tusentals fall som rapporterats till KMR under tiotals år kan deras underliggande problem komma tillbaka och till och med bli värre. ECT framkallar ett epilepsianfall, vilket orsakar medvetslöshet och våldsamma muskelsammandragningar, som maskeras med ett bedövningsmedel. FDA har aldrig krävt att tillverkarna utför kliniska studier för att bevisa att ECT är säker eller effektiv, trots att det har använts i mer än 80 år.

Verkningarna på barn som getts ECT inkluderar en sjuårig flicka som efter fem sessioner nästan blev katatonisk.

År 2017 lanserade KMR en online-petition för att stödja ett förbud mot ECT. Gå in på cchrint.org/electroshock för att få mer information och skriva på namninsamlingen för att förbjuda att elchocksapparater används på barn, äldre och sårbara patienter.


FAKTA

UPPLYSER ALLMÄNHETEN

KMR upplyser människor världen över om psykiatriska övergrepp. Här är siffrorna:

21

MILJONER

KMR-häften delades ut allt som allt för att ge fakta om psykofarmaka och psykövergrepp

190

LÄNDER OCH TERRITORIER

där folk har fått KMR-material bara under det gångna året

19 806

BESÖKTE

KMR:s museum, Psykiatri: Dödens industri, som avslöjar den eländiga sanningen

69 713

INDIVIDER

inom områdena juridik, vårdnad och undersökande journalistik skickades KMR:s information

16

MILJONER

personer som nåtts av KMR:s infoannonser och prisbelönta dokumentärer under de senaste 12 månadernaSTOPPA PSYKIATRISKA ÖVERGREPP

Som en ideell övervakare av mentalvården stöds KMR av medlemskap och donationer som gör det möjligt att utföra uppdraget att få slut på psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensa upp inom mentalvården. Du kan bli del av världens största rörelse som får till stånd förändring inom mentalvården genom att gå med i gruppen som har bidragit till att mer än 180 lagar godkänts som skyddar medborgare från övergrepp i psykiska hälsans namn.

NEDLADDNINGAR