Att skada konstnärer: Psykiatrin fördärvar kreativiteten

Varje framstående samhälle har sina kreativa begåvningar – sina sanna konstnärer. Från antikens Grekland och Rom, genom renässansen till världen idag, har mänskligheten hyst aktning för män och kvinnor med exceptionella, konstnärliga förmågor.

Som den berömde amerikanske författaren Henry James en gång sade: ”Det är konsten som gör livet.” Hans ord är inte mindre sanna i dag, för det är verkligen sant att konstnärer är de individer som drömmer om vår framtid och skapar morgondagens verklighet. Det är sant att även ingenjörer, affärsmänniskor och visionärer inom andra områden gör detta, men i stort sett rör sig den framtid dessa skapar kring vårt materiella välbefinnande. Det är konstnären som höjer andan, får oss att skratta och gråta och även kan forma vår kulturs andliga framtid. Det är konstnärer som gör livet.

Detta förklarar alltså varför konstnärer förblir de mest omhuldade mänskliga tillgångarna världen över.

Tyvärr är dessa i många fall de tillgångar vi har förlorat alltför tidigt – förluster som har lämnat oss fattigare. Under de senaste decennierna har vi alla sörjt dessa stora konstnärers för tidiga död, vilka berikat vår tillvaro, men som fallit ifrån innan deras arbete var utfört. Celebriteter inom litteratur, film, teater och musik, namn som Ernest Hemingway, Frankrikes stora författare Antonin Artaud, jazzsångerskan Billie Holiday, Judy Garland, Marilyn Monroe, Vivien Leigh, Kurt Cobain, Michael Hutchence, Phil Hartman och många, många fler.

Även inför denna ofullständiga lista, vore det lätt att få uppfattningen att livet för konstnärer oundvikligen är tumultartat och att det för vissa blir svårt att klara påfrestningen av att vara berömd. Det vore också lätt att tro att, för att bli en framgångsrik artist, måste man vara neurotisk eller någon sorts tragisk figur.

Inget av detta är sant.

I vart och av de ovanstående fallen arbetade dolda influenser för att säkerställa den dödliga utgången. Sanningen är att var och en av dessa stora konstnärer och många av de andra som lämnat oss erbjöds ”hjälp”. Istället blev de förrådda och sattes på en väg som garanterade deras undergång.

Detta förräderi skedde genom direkt eller indirekt påverkan av psykiatriker eller psykologer, som hävdade att de skulle hjälpa, men som i själva verket hade ett destruktivt inflytande, vilket lämnade dessa konstnärer fruktansvärt skadade – eller döda – sedan deras bas för styrka och självförtroende slitits bort.

Idag är det ännu mer angeläget att detta budskap hörsammas och förstås, ty angrepp mot artister ur alla konstarter har bara ökat i både omfattning och effektivitet. Vapnen omfattar nu en rad dödliga droger, vilka ger sken av att vara terapeutiska botemedel, precis som den prefrontala lobotomin en gång gjorde det. I Hollywood, underhållningsindustrins mecka, kräver de personlighetsförändrande och beroendeframkallande psykiatriska preparaten ett alltför stort pris i kreativa liv.

Bortsett från den förödelse som sprids i konstnärernas led, får vi inte glömma att artister skapar vår kulturs framtid.

Är detta den framtid vi står inför? En framtid där vi kommer att följa dessa opinionsledare in i den förträffliga nya terapeutiska värld av förkrympta kreativa personligheter, förstörda familjer, ödelagda liv och självförstörelse?

Om detta verkar alarmerande, granska då siffrorna här nedanför – de visar vad framtiden har i sitt sköte, såvida inte drastiska förändringar åstadkoms snabbt: För närvarande ges mer än 20 miljoner barn runtom i världen personlighetsförändrande psykiatriska preparat, inklusive antidepressiva medel, som tillsynsmyndigheter både i Storbritannien och USA har varnat för, kan orsaka självmord och våldsamt beteende. I själva verket kan den ökande förekomsten av skottlossning i skolor och våldsbrott bland tonåringar spåras till spridningen av dessa droger som de ordineras. Miljontals ordineras också centralstimulerande medel som är mycket starkare än kokain.

Bland dessa miljoner, betänk hur många potentiellt stora konstnärer som aldrig kommer att uppfylla sin kallelse i livet. Och hur kommer vår kultur att lida av deras frånvaro?

Vi har sörjt de stora artister som vi har förlorat alltför tidigt. Låt oss inte behöva sörja över fler.

Den internationella Kommittén för mänskliga rättigheter sammanställer aktuell information och undersökningar som bistår författare och manusförfattare med material och fakta i ämnet psykiatri. Detta har inbegripit boken Shadowland, historien om skådespelerskan Frances Farmer; övertygande bevis till tv-programmet ”60 Minutes” i Australien, vilket ledde till nationella utmärkelser för programmet, och fallstudier för dokumentärfilmer som sändes på Channel 4 i Storbritannien, i Tyskland, Italien och i andra länder. KMRs internationella högkvarter ligger i hjärtat av Hollywood på Sunset Boulevard, där de har sina lokaler och inhyser ett högteknologiskt permanent museum, Psykiatri: Dödens industri, med 14 enskilda dokumentärfilmer om olika aspekter på psykiatri – allt från dess mörka historia till dess roll i Förintelsen; från avskyvärd etnisk rensning och program för apartheid och rasism till de skadliga och ofta dödliga verkningarna av deras behandlingar såsom farliga och beroendeframkallande personlighetsförändrande droger, elchocker, hjärnoperationer och centralstimulerande medel som används för att droga barn.

Museet och KMRs decennier av undersökningar utgör resurser för manusförfattare, tv-manusförfattare, dramatiker och romanförfattare. Vi uppmanar er att arbeta med oss för att sprida denna information; och skydda de konstnärer som behöver hjälp, och se till att vår framtid inte blir förrådd.


Högaktningsfullt,

Jan Eastgate,
Ordförande
för internationella KMR

Bruce Wiseman 
Ordförande
KMR USA
 

Anne Archer 
Skådespelerska 

David Campbell 
Kompositör,
inspelningsarrangör

Raven Kane Campbell 
Sångare, kompositör 
och skådespelsförfattare

Nancy Cartwright 
Skådespelerska, författare 

Chick Corea
Jazzkompositör, pianist 

Isaac Hayes 
Kompositör, musiker, 
skådespelare

Geoffrey Lewis
Skådespelare 

Juliette Lewis  
Skådespelerska 

John Novello 
tonsättare, musiker

David Pomeranz 
Sångare, låtskrivare 

Harriet Schock 
låtskrivare, 
inspelningsartist

 


NEDLADDNINGAR