NYHETER

AVSLÖJAR TRANSSYLVANIENS SANNA VAMPYRER

KMR Transsylvanien driver ett korståg för att skydda Rumäniens barn och föräldralösa barn från psykiatriska övergrepp genom utställningar, distribution av häften och undervisningsseminarier.

Zsolt Both, ordföranden för KMR Transsylvanien, håller seminarier om Marknadsföring av vansinne i hela regionen för att öka medvetenheten om övergrepp inom mentalvården.

För besökare kan Transsylvanien, i centrala Rumänien, vara greve Draculas territorium, men för många rumäner och ungrare är det deras hem. Det är en historisk region – ”Europas sista medeltida landskap” – prydd med medeltida slott och fästningar där de verkliga vampyrerna ingår i psyksystemet som suger ut samhället, och särskilt barnen.

Idag finns omkring 70 000 ungdomar i statens vård. De kommer från arvet efter den rumänska diktatorn Nicolae Ceauşescu, vars politik ledde till att tusentals övergivna barn led av övergrepp och vanvård på barnhem, ofta kontrollerade med psykofarmaka.

När Zsolt Both blev ordföranden för KMR Transsylvanien 2013, gjorde han det för att stoppa dessa och andra liknande psykiatriska övergrepp. Han började genom att sätta ihop ett team och fick KMR-häften översatta för första gången till rumänska. De skickades till 800 specifika personer som stöter på psykiatriska övergrepp, från läkare till advokater till myndighetspersoner och rumänska präster. Ryktet spreds också genom media, bland annat i Heti Hirdető, tidningen för Széklerlandet, den i första hand ungerska delen av Transsylvanien.

För att nå ännu fler höll Both och hans team KMR:s vandringsutställning vid kulturhuset i Csíkszereda i Harghitalänet för att protestera mot en lokal psykiatrisk konferens. Där konfronterade KMR-volontärer konferensens huvudpsykiatriker med fakta och siffror om övergrepp, inklusive 13 fall av ECT-övergrepp. Chefen för det medicinska sjukhuset i Harghitalänet, som själv hade sett sådana övergrepp, besökte utställningen och ville ha information för sitt sjukhus. Evenemangsanordnaren för Handels- och industrikammaren i Covasnalänet besökte utställningen och såg hur viktig den var, varefter han arrangerade att hålla den i Covasna.

För att se till att yrkesmän fick den sanna informationen om psykiatrisk diagnostisering och neddrogning började Both hålla seminarier med dokumentären Marknadsföring av vansinne, bland annat på det sjukhuset i Harghita. Samtidigt visade Székely TV dokumentären för regionen.

Slutligen nådde de fader Csaba Böjte, ansvarig för cirka 3 000 övergivna och föräldralösa barn, genom sin Helige Franciskus-stiftelse, med huvudkontor i Deva i Transsylvanien, men som driver 84 barnhem i Rumänien. Fader Böjte, som insåg den skada som psykiatriska övergrepp redan har orsakat föräldralösa barn sedan Ceauşescus tid, undertecknade ett samarbetsavtal med KMR för att skydda barnen under sin vård från ”övergrepp genom psykiatriska droger och experiment på barn”.

NEDLADDNINGAR